måndag 28 maj 2018

Upp och hoppa!

Ungefär 80 procent av vården idag belastas av livsstilssjukdomar. Sjukdomar som vi kan förebygga med hjälp av rätt kost, mer motion och mindre stress. Ungefär 80 procent av livsmedlen i våra butiker består av socker, snabba kolhydrater och livsmedel som inte borde få kallas livsmedel. Det är inte konstigt att vi blir sjuka. Vi måste börja ställa krav på livsmedelsproducenterna och vi måste själva vara beredda att betala för en bättre kvalité. Om vi köper bättre livsmedel och lägger mer tid i köket, så investerar vi i vår hälsa och vår framtid. Vårt välfärdssystem håller på att kollapsa och en trygg och säker vård är kanske ingen självklarhet i framtiden, om ens idag.
.
Eftersom det hela tiden finns kommersiella krafter som styr och påverkar samhället, får vi själva ta ansvar för vår hälsa. Vi kan börja bedriva vår egen lekmannamässiga forskning, leta efter egna svar och hitta alternativa vägar och lösningar.
De flesta av oss vet redan vad som gör oss sjuka och vad vi bör göra för att säkra hälsan. Vi vet skillnaden mellan nyttig och onyttig mat, och vi känner till att för mycket stillasittande är livsfarligt. Vi vet att rökning och alkohol är skadligt. Men varför gör vi inte det vi borde göra? Varför är det så svårt att ändra sin livsstil? Varför är det så svårt att hitta motivationen och disciplinen?
Förutom att människan av naturen är lat och hela tiden letar efter enkla och snabba lösningar, så står vi inför ett gigantiskt stort utbud. Det finns så många möjligheter och vi ställs inför så många val att det är lätt att gå vilse. Det gör oss frustrerade och trötta, och då är det enklast att göra som alla andra och sitta kvar på samma plats som tidigare. Det är svårt att ändra spår i hjärnan och det krävs minst 21 dagar daglig träning för att ändra en vana sägs det. Vi skjuter upp förändringen till framtiden.

Ibland tar vi oss i kragen och bestämmer oss för att börja ett nytt liv. Vi köper en ny bok som ska inspirera och motivera och snart har vi fyllt hela bokhyllan med diverse självhjälpsböcker utan att det gjort oss varken smalare, snyggare, klokare, andligare eller friskare. Det hjälper oftast inte bara att läsa utan man måste också praktisera det man lär för att det ska ge något resultat.  Vi köper nya träningskläder, ett gymkort, bokar en träningsresa och fyller köksskåpet med nyttiga recept. Sen blir vi förkylda, måste jobba över och gå på föräldramöten. Det kommer födelsedagskalas, konferenser, kurser, middagsbjudningar och elitserien i hockey. Dessutom regnar det och är mörkt på kvällarna. Livet kommer ständigt emellan och stör våra planer. Vi hittar ständigt nya ursäkter och undanflykter. "Den som inte avsätter tid för hälsa, får för eller senare avsätta tid för sjukdom"

Startknappen och motivationen hittar vi oftast lite för sent, när sjukdomen redan gett sig till känna. När vi får ett tufft besked och står inför ett livsavgörande val. När läkaren säger att ditt liv hänger på en skör tråd eller att du är en tickande bomb om du inte förändrar ditt leverne.
"Som frisk har man tusen önskningar, som sjuk bara en.."

Vill man åstadkomma en förändring så måste man skapa en förändring, och man måste börja med detsamma. Varje dag är en ny möjlighet, hur klyschigt det än låter. Börja med en sak i taget och håll fast vid din plan. Tillfredsställelsen, välmåendet och resultatet kommer så småningom. Belöningen finns inom räckhåll, men det krävs lite disciplin och beslutsamhet. Du måste vilja förändra och vara beredd att anstränga dig lite extra. Det finns inga "quick fix", det krävs oftast ett livslångt arbete. Först förändra och sedan hålla fast vid det och inte falla tillbaka i gamla invanda hjulspår. Det är den brutala sanningen. Det finns tyvärr inga piller eller injektioner som enkel lösning. Sorry!

Jag tror, om jag ska ge mig på en egen analys, att de flesta av oss lider brist på disciplin och uthållighet. De flesta av oss har aldrig behövt träna på det. Inte som man fick göra förr i tiden, eller som man har det i andra delar av världen . Svält, hårt arbete och stränga förhållanden. Gneta och spara.  Förr fick alla svenska män mönstra och göra lumpen. Idag är det ett fåtal unga män som får träna på den militära disciplinen. Hur ska det gå för den bortskämda och bortcurlade generationen? Obligatorisk militärtjänst eller samhällstjänst under stränga former ett år, skulle nog alla ungdomar må bra av. Både killar och tjejer.

Tillbaka till livsstilsförändringen. Är du beredd att utmana dig själv? Varför vill du göra det?  Hur ska du gå tillväga? Ge dig själv en chans och ge inte upp!
Talking to me?? Yes, talking to me! 😊
Att investera i sin hälsa är bästa pensionsförsäkringen.


Fysisk aktivitet håller dig ung och frisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar