söndag 1 juli 2018

Var rädd om demokratin

Vi läser allt oftare om att demokratin är hotad, inte bara i Sverige utan också i andra delar av världen. Antidemokratiska makter styr med hjälp av våld, hot, korruption och trakasserier. Vi kan inte längre ta demokratin i Sverige för given. Det krävs bara två riksdagsbeslut med enkel majoritet och ett val emellan för att avskaffa demokratin, och det kan vara gjort på ett och halvt år. De flesta av oss svenskar går omkring i tron att det demokratiska folkstyret kommer att gälla för all framtid. Sorry, det är dags att vakna upp ur Törnrosasömnen och börja reagera och agera.

Vi behöver bara se oss omkring i vår närmaste omgivning. Hur många ids engagera sig i folkrörelser och föreningsliv? De flesta orkar inte ens bry sig om situationen på sin egen arbetsplats och låter bli att engagera sig fackligt. Fackförbunden får allt färre kandidater som vill bli förtroendevalda. De pratas om att man i framtiden bara kommer att ha anställda fackliga ombud och när arbetarnas egna engagemang lyfts bort så fattas besluten centralt på andra nivåer. Är det så vi vill ha det?

De politiska partierna får allt färre aktiva medlemmar och utan folkvalda politiker som står i nära förbund med gräsrötterna kommer demokratin sakta men säkert att urholkas och vittra sönder. Urvalet blir mindre och vi riskerar att få fler korrumperade politiker som tänker mer på sin egen karriär än folkets bästa.
Föreningslivet har sin grund i olika folkrörelser som byggt upp dagens samhälle och demokrati. Idag skördar och äter vi de frukter som odlats under flera generationer. Det är tack vare tidigare generationers engagemang som det byggts upp fackliga och politiska rörelser, miljörörelsen, nykterhetsrörelsen, kvinnorörelsen, fredsrörelsen m fl. Vi har haft ett antal eldsjälar genom åren som vi har att tacka för mycket. Dock håller de på att dö ut, en efter en, och det tycks vara väldigt svårt att rekrytera nya. Det utnyttjar antidemokratiska rörelser till fullo. De ser sin chans nu och förenar sig, förökar sig och underminerar vårt samhälle.

Var fjärde svensk vågar inte yttra sig öppet i politiska frågor av rädsla för hot och trakasserier, trots grundlagen med yttrandefrihet. De flesta vågar inte yttra sig och ha någon åsikt om något överhuvudtaget i sociala medier av rädsla för folkets drev och dömande. Vi bidrar själva till ett icke tillåtande klimat och här måste alla ta ett ansvar för ryktesspridning och fake news. Antidemokratiska grupper kan härja fritt i brist på motstånd och civil kurage hos majoriteten.

 Läs gärna mer på MSB ( Myndigheten för samhällsskydd och Beredskap ) eller prenumerera på deras Nyhetsbrev. Det finns en anledning till att alla svenska hushåll fått broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Vi får inte fortsätta och vara så naiva och tro att det inte kan drabba oss.
Men eftersom våra hjärnor hela tiden distraheras av ett ständigt flöde av information via sociala medier, appar och tv, så blir vi praktiskt taget hjärntvättade. Facebook använder algoritmer som styr vilken information vi får, och vi får mer av det vi redan gillar. Vi matas med falsk och vinklad information som skapar en världsbild som inte gäller i verkligheten. Vi är som tecknade figurer i en fantasivärld som någon annan skapat.

Så länge vi sitter med armarna i kors i soffan, så kommer makten att tas ifrån oss. Besluten kommer att fattas på elitnivå, vare sig det gäller din arbetsplats, din bostad, barnens skola, sjukvården eller kanske till och med dina mänskliga rättigheter. Så fundera på vilka frågor du vill engagera dig i, sök upp en lokal förening och aktivera dig. Om makten ska tillhöra folket så måste vi också ta kontrollen.
Jag säger som Karl Marx "Proletärer i alla länder, förena er!"


Lånad bild




2 kommentarer:

  1. Det är precis som du skriver!
    Tror det är många som inte inser vad som håller på att hända... vart vi är på väg!
    Jag känner en stark oro inombords inför kommande val.. och inför framtiden om inte gemene man vaknar upp, inser och aktivt försöker påverka... medans tid är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Mia, det finns flera anledningar till oro och jag hoppas fler vill engagera sig i viktiga frågor. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!😊

      Radera