tisdag 22 december 2020

Grått är året som gått...


Det var väldigt länge sedan jag skrev här nu. Hade nästan glömt bort min blogg, sorry!

Nåväl, nu tänkte jag plita ner några rader. Passar på när jag sitter i min ensamhet i dessa karantäntider. Tar mitt ansvar och isolerar mig så gott jag kan. Det är en konstig värld vi lever i just nu. Mörk och hotfull, och extra mörkt just nu den här årstiden. Dessutom ett muterat virus som verkar vara ännu mer smittsamt.

Jag försöker summera det här året och tänker på hur annorlunda allt blivit under 2020. Helt utan förvarning, dök ett virus upp från ingenstans. Fortfarande vet man inte säkert hur det har uppkommit, och frågan är om vi någonsin får veta. Ingen verkade ana detta scenario, allra minst regeringen.

De senaste åren har man strävat efter att montera ner sjukvården och låta "marknaden" ta över och privatisera vården. Det som skett är nedskärningar, utarbetad personal, brist på vårdplatser och orimliga väntetider. Den redan ansträngda vården hade inga marginaler, inga extra resurser att ta av när pandemin inträdde. Jag anser att det är högst oansvarigt av vår regering att inte ha en bättre beredskap i händelse av kris. Det är ju inte bara pandemier som kan inträffa. Det kan bli krig, naturkatastrofer och andra värre farsoter än covid19.  Framförallt måste det finnas en beredskapsplan redo när sånt här inträffar, jämte en långsiktig plan på hur vi ska lösa vårdfrågorna. Idag är 80 procent av alla sjukdomar livsstilsrelaterade. Alltså 80 procent av vårdfallen skulle vi kunna eliminera om vi ändrade våra levnadsvanor.  Det är flera pandemier i sig, en välfärdspandemi. Det är sjukt! Vi måste jobba med förebyggande friskvård i betydligt större utsträckning. Fokusera på det som är hälsofrämjande som ett långsiktigt arbete. 

Inte ens nu under pandemin går Folkhälsomyndigheten ut och berättar att vi bör äta extra D-vitamin och C-vitamin som stärker immunförsvaret och skyddar mot virus. Regeringen borde se till att det delades ut gratis burkar med vitaminer vid sidan av de allmänna råden att hålla avstånd och tvätta händerna. Kan de dela ut gratis vaccin, så borde de kunna dela ut gratis vitaminer. Det är förresten inte gratis. Det är vi alla skattebetalare som betalar. Det är också vi skattebetalare som ska betala för alla de bidrag som nu pumpas ut. Det är vi som är friska och som har jobbet i behåll som ska betala notan i slutändan. Än viktigare att befolkningen håller sig frisk. Just nu är det en ekvation som inte går ihop.

Istället för att stänga ner hela samhället som kommer att få betydande konsekvenser en lång tid framöver, så borde man lägga resurserna på att bygga ut vården. Ge vårdanställda den lön de förtjänar så att inte fler säger upp sig. Snabbutbilda vårdpersonal som kan ta de mindre krävande arbetsuppgifterna medan de erfarna får fokusera på de mer krävande uppgifterna. Hur kan den numera privatiserade vården hjälpa till och underlätta?

Snart kommer en ny pandemilag som gör att regeringen får ännu större makt över oss enskilda medborgare. Våra näringar och brödföda kan stängas ner utan att vi har något alls att säga till om och vår rörelsefrihet begränsas. Vi vet inte än hur det kan komma att användas i förlängningen. Det handlar om att förändra vår grundlag och lyda under en diktatur i vissa situationer. Detta är tydligen det bästa dom kan komma på just nu. Hittills har de inte ens lyckats kunna ge tydliga rekommendationer och riktlinjer. Alla tolkar det olika, och ingen vet säkert vad det betyder att umgås i mindre krets. 

I takt med detta lever vi med ett virus som redan nu muterat, och osäkerheten är stor om ens de nya vaccinerna kommer att bita på detta. Så länge vi exploaterar vilda djur och förstör våra ekosystem så kan vi förvänta oss att vi får leva med fler pandemier framöver. Det i särklass  största hotet mot mänskligheten är klimatet. Så länge vi inte inser allvaret och lägger alla världens resurser på att förbättra klimatet, så kommer nya vaccinationer bara vara en konstgjord andning. Vi kan inte heller ta död på alla minkar eller fjäderfän och tro att det är räddningen för mänskligheten. 

Jag är djupt oroad över passiviteten hos mänskligheten och världsmakterna. Idag går vi i alla fall  mot ljusare tider, dagarna blir längre. Julen är i antågande liksom ett nytt år. Var tid bär sina bekymmer. Och med tid kommer råd, sägs det. Vi får hoppas det. Klockan är bara fem i tolv.

God Jul och Gott Nytt år tillönskas Eder alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar