söndag 15 februari 2015

Engagera dig!

I Sverige har vi till skillnad från de flesta andra länder i världen unika möjligheter att påverka vårt arbetsliv som arbetstagare. I Sverige har vi Medbestämmandelagen (MBL), fackförbund och kollektivavtal. Detta är ingen självklarhet i andra länder och många arbetstagare runt om i världen skulle inte ens våga drömma om något liknande.

Trots att vi ( våra förfäder ) har byggt upp denna arbetstagarorganisation i Sverige, så är det få som väljer att engagera sig. Jag har jobbat fackligt i större delen av mitt arbetsliv och även fungerat som valberedare både lokalt och regionalt. Varje år innebär det ett hårt arbete att rekrytera förtroendevalda. Det är inte direkt så att folk står i kö för att företräda sina medlemmar. De flesta skyller på att de inte har tid, och att de har så mycket annat att engagera sig i.
Då kan jag berätta att vi har ännu en fantastisk möjlighet i Sverige genom Förtroendemannalagen, som ger oss möjlighet att jobba med fackliga frågor på arbetstid. Det behöver alltså inte påverka vår fritid att jobba fackligt.

Vi tillbringar halva vårt vakna liv på jobbet. Vår arbetsmiljö och arbetssituation är något vi verkligen borde värna om och prioritera. Jag är medveten om att de flesta redan har ett stressande och pressande arbetsliv, och då är det lätt att gräva ner sig ytterligare i arbetsmängden och strunta i fackliga frågor. Det är som att bita sig själv i svansen! Om man inte tar sig tid att engagera sig i de fackliga frågorna, så kommer arbetsgivarna att se till att vi får ännu mera att göra på jobbet och ännu mindre tid över till arbetsmiljöfrågor. Även arbetsledarna har för mycket att göra och drivs på från toppen av organisationen, och de glömmer därför lätt bort att informera och förhandla med facket och på grund av tidspress och arbetsbörda. Alla skyller på tidspressen och arbetsbördan från båda parter. Båda parter har piskan på ryggen. Det är för mycket mål, deadlines, servicenivåer och goda siffror som måste följas och presenteras. Alla tävlar mot alla!

Varje år har du som tillhör en facklig klubb möjlighet att själv kandidera till styrelsen och alla medlemmar har möjlighet att motionera ( skicka in förslag och idéer ) till facket. Det förs ständigt fackliga förhandlingar, nya kollektivavtal upprättas och det finns hela tiden nya möjligheter till medbestämmande. Det är inte meningen att samma fackliga företrädare ska väljas in år efter år. Det handlar om att fördela bördan och ansvaret mellan medlemmarna. Alla medlemmar är facket, oavsett om du är förtroendevald eller medlem!

Om du vill ha en förändring, så se till att förändringen sker inom dig själv först! Sitt inte med armarna i kors och klaga på facket, chefen eller på din arbetssituation. Använd din påverkansmöjlighet i stället! Medbestämmandelagen, förtroendemannalagen och de fackliga organisationerna handlar om påverkan. Förvänta dig inte att andra ska göra det åt dig! Dina fackliga företrädare kanske är trötta och slitna för att ingen annan vill dela ansvaret och arbetsbördan med dom. Kom åtminstone på medlemsmötena som dina fackliga företrädare ordnar för dig varje år! Delta i diskussionerna och våga höja din röst! Det är kanske just din röst och just ditt förslag som kommer att antas och utgöra en viktig förändring.

Jag har full förståelse för att folk sitter maktlösa hemma i TV-soffan och förfasar sig över allt elände som händer ute i världen. Det är inte lätt att påverka det som sker i Syrien, Nordkorea eller Sierra Leone. Men din arbetsplats ligger väldigt nära dig, och du har varje dag en ny möjlighet att påverka din arbetssituation. Omsätt dina tankar i handling och var delaktig! Vi delar faktiskt på det ansvaret i en facklig medlemsorganisation.

"Jag klandrar aldrig dom som misslyckas - det finns alltför många komplicerade situationer i livet - men jag är fullständigt obarmhärtig mot dom som inte bjuder till! " F. Scott Fitzgerald


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar