måndag 15 januari 2018

Nya normala normer...

Vi präglas av en mängd normer i samhället. Vissa sitter i våra gener från generation till generation, och vissa normer är tämligen nytillkomna. Majoritetsnormen styr de flesta av våra normer. Vad majoriteten gör och tycker är det som etableras i samhället, och mycket bygger på vår demokratiska fostran. Det gör att en minoritets behov inte får samma möjligheter, men behovet för minoriteten är inte mindre för det. När och hur mycket ska majoriteten anpassa sig till minoritetens behov? Finns det några sådana gränser? Sista århundradet har vi sett till att funktionshindrade fått många av sina behov tillgodosedda, hbtq-personer har blivit mera accepterade och vi strävar efter att alla människor ska vara olika värda. Det har tagit tid och arbete att omskapa de flesta normerna i vår kultur. Vissa normer skapas dock väldigt snabbt: Se bara hur den tekniska utvecklingen gjort att vi idag lever i datastyrt samhälle och där vi förväntas ständigt vara uppkopplade och tillgängliga. #Metoo-rörelsen är ett annat exempel på hur snabbt normer kan förändras i samhället. På bara några månader har det manliga släktet vaknat upp och börjat granska sig själva och sitt beteende. Kvinnorna har fått nog och vi är på väg att skapa nya normer i rekordfart. Tack vare sociala medier.

Tänk om vi kunde skapa nya alkoholnormer lika snabbt! För bara tjugo år sedan infördes rökförbud på flygplanen och idag skulle det vara otänkbart att röka ombord. Tyvärr verkar det som alkoholkulturen har ett stadigare grepp om oss människor, trots att det inte för med sig något gott överhuvudtaget. Idag räknar man med att det svenska samhällets kostnader för de skador alkoholen orsakar kostar 45 miljarder per år. Till det tillkommer det mänskliga lidandet vid alkoholproblem och alkoholrelaterade olyckor som inte går att mäta i pengar. Inte konstigt att vi inte kommer att ha råd att gå i pension och att pensionsåldern höjs, eller att staten måste göra olika nya besparingar varje år.
Alkoholen är den nästa största orsaken till cancer, och framkallar en rad andra sjukdomar. Alkoholen bryter ner människokroppen och en baksmälla kan påverka kroppen upp till 14 dagar. Om vi nu tvingas jobba allt längre upp i åren är det desto viktigare att vi håller oss friska, så att vi orkar med


Vi har så mycket att vinna på att dra ner på alkoholkonsumtionen. Friheten att kunna ta bilen närsomhelst, få bättre sömn- och sexliv, vakna pigg och fräsch, bättre matsmältning och stabilare psyke. Vi sparar pengar, kalorier, utsätter oss för mindre risker och är bättre förebilder för våra barn.  Vi skapar bättre och varaktiga relationer till våra nära och kära utan negativ inverkan av alkohol som många gånger förstör relationer. Det är lätt hänt att man går över gränsen och tappar omdömet när sinnet är grumligt. Vi gör sådant vi aldrig skulle få för oss att göra i ett nyktert tillstånd. Vi känner inte igen kollegorna på personalfesten och barnen känner inte igen sina föräldrar när de kommer hem. Det är ganska märkligt hur legaliserat alkoholen är i samhället, och att majoritetsnormen styr förväntningarna på att det ska serveras alkohol i alla festliga sammanhang. Alkoholen är skyddad, helig och tabubelagd, hur infantilt det än är.

Fortfarande anses nykteristerna vara tråkmånsar, trots att verkligheten ute på krogen uppvisar intelligensbefriade osammanhängande konversationer, snubblande fötter och kladdande händer på det nedsölade dansgolvet, och halvsovande dönickar i hörnen. Är det något att eftersträva? Hur kul är det på en skala?
Fler och fler hälsomedvetna börjar anamma den nyktra livsstilen, för de känner skillnaden och hur mycket det är värt att hålla sig fri från alkohol och hur bra de mår. Det kommer hela tiden fler och fler alkoholfria alternativ och det finns hopp om att alkoholnormen är på väg att förändras. Personlig frihet och alkohol hör inte ihop. Frihet är att vara överordnad alkoholen och kunna avstå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar