söndag 4 mars 2018

Snart är det Internationella kvinnodagen igen

För en tid sedan fick jag en förfrågan om att föreläsa på Internationella kvinnodagen och prata om jämställdhet och feministiska frågor. Jag var dock tvungen att tacka nej då jag redan var uppbokad för utbildning i Stockholm, men jag funderade länge på vad jag skulle vilja prata om under en timme. Det är så mycket jag skulle vilja ta upp. Frågan är ju både komplex och gigantisk. Av alla orättvisor i världen så är kvinnor mest utsatta. Vi vet redan att situationen för kvinnor är katastrofal i stora delar av världen. På vissa håll har kvinnor ingen makt alls över sina liv. Det är djupt tragiskt att det fortfarande existerar tvångsgifte, könsstympning och hedersmord.

Om vi fokuserar på situationen i Sverige så har vi kommit väldigt långt i jämställdhetsarbetet, men vi är ändå långt ifrån hundraprocentigt jämställda. Fortfarande så har männen maktmajoritet, män tjänar bättre än kvinnor och män har en betydligt högre pension än kvinnor. KPA Pension valde att belysa  ämnet genom att ge en känga till alla pappor och lansera en gympapåse med texten "pappas jävla ansvarsområde" istället för att fokusera på arbetsgivarnas ansvar att ge jämställda löner eller att kräva att staten ger bättre förutsättningar för mammor ( och pappor ) att vara hemma med barnen utan inskränkningar för den personliga ekonomin. Vi har redan en mycket bra föräldraförsäkring, men den skulle kunna göras ännu bättre. Kanske borde hemmavarande förälder få räkna upp den pensionsgrundande föräldrapenningen till samma nivå som om den sjukpenninggrundande inkomsten? Eller varför inte skattebefria föräldrapenningen och uppmuntra till barnafödande? Eller ge föräldrar möjlighet att jobba 6-timmars arbetsdag så de kan ta större ansvar för barnuppfostran, läxläsning och packning av gympapåsar och avlasta skolan och förskolan.

En annan sak som gnager när det gäller jämställdheten är preventivmedel. Kvinnor utsätter sina kroppar och sin hälsa genom att vara försökskaniner och testa sig fram mellan olika sorters p-piller, p-stavar, spiraler, akutpiller, p-ringar och p-plåster. Dessutom är det kvinnorna som betalar för det ur egen plånbok. Hur många killar och män erbjuder sig att betala för att skydda sig från ett ofrivilligt faderskap i ett förhållande? Det räcker väl att kvinnorna får betala tusentals kronor för mensskydd  sin fertila period och kanske ännu mer för sjukfrånvaro på grund av PMS-besvär. Lägg till sjukfrånvaro och läkarbesök för komplikationer som har med graviditet och barnafödande att göra.

Jag är mycket glad för att Metoo-rörelsen har fått så stort genomslag i vårt samhälle och över hela världen. Det har satt igång så mycket som kan leda till en positiv utveckling för kvinnors jämställdhet och säkerhet. Jag är övertygad om att den dag då det råder fullständig jämställdhet mellan kvinnor och män, så kommer kvinnorna att bidra bättre till utvecklingen än männen.

Lånad bild


På det hela är det viktigt att vi ifrågasätter våra normer och förväntningar på varandra. Vi måste ifrågasätta könsroller och genusperspektivet och fokusera på oss själva som i första hand individer och människor. Om vi vill uppnå fullständiga mänskliga rättigheter så måste vi göra oss fria från fördomar och stereotyper. Vi måste tillåta andra liksom oss själva att vara det sanna jaget. Våga leva livet fullt ut, göra det som man längtar efter och bli en fri människa. Oavsett kön, färg, ras, status ålder och trosinriktning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar