lördag 10 december 2011

Leve kvinnan!

Har just lyssnat till tre historiska tal framförda av tre historiska kvinnor. Jag talar om årets mottagare av Nobels Fredspris: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf, den liberianska medborgarrättskämpen Leymah Gbowee och jemenitiska Tawakkul Karman. Alla tre kämpar för fredsarbete i Afrika och arabvärlden. Jag önskar att varje människa fick chansen att lyssna till dem idag. Sällan har jag hört så fantastiska tal och så viktiga tal. Dessa kvinnor är mycket framgångsrika i sitt fredsarbete, och företräder en helt ny värld som håller på att växa fram. De arbetar för ett nytt demokratiskt världssamfund, utan krig, våld och förtryck.

Runt om i världen pågår en tyst och fredlig kamp, där starka kvinnor för ett krig mot förtryck och orättvisor. Medan män kämpar för fred med våld, så kämpar kvinnor för fred med icke-våld. Däri ligger den stora skillnaden mellan män och kvinnor. Kvinnor vet att våld aldrig leder till varaktig fred. Det vet att våld bekämpas med icke-våld. Därför är det kvinnor som kommer att leda världen framåt. Det är kvinnorna som kommer att visa vägen. Trots att de ständigt hotas med våldtäkt, tortyr, övergrepp och olika former av hedersmord, så kämpar kvinnor inte i det tysta utan de försöker göra sina röster hörda. Det är männen som försöker tysta dem och frånta dem all makt. Med ett oerhört starkt mod och övertygelse bevisar kvinnor varje dag världen över att deras kamp lönar sig. Liberia är ett föredömligt exempel där kvinnornas fredliga kamp har vunnit. Varje enskild orättvisa och förtryck är ett hot mot hela mänskligheten. Fredsarbetet börjar inte ute på fälten, utan inom varje människa. Utan ett fredligt sinne och ett kärleksfullt hjärta, är all kamp för fred meningslös. Krig pågår inte bara mellan länder, utan även inom familjer. Det pågår ett tyst krig i många människors sinnen, där negativa och destruktiva tankar har sitt säte. Först när tolerans och medkänsla får huvudrollen i det mänskliga sinnet, kan vi börja skönja fred och sann demokratisk anda.

Om du får chansen att lyssna till dessa starka och stolta kvinnors fredstal i repris, så gör det! Det är sånt här budskap mänskligheten behöver! Leve kvinnan - leve freden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar