måndag 16 maj 2011

Dött kött är inte gött!

Under långa perioder i mitt liv har jag varit strikt vegetarian. Det finns många anledningar till detta, och jag är varken militant vegan eller minkutsläppare. Jag vill inte äta kött av moraliska, etiska, hälso-, miljö- och smakskäl!
Världens mest underskattade miljöproblem är förmodligen de oerhörda ekologiska konsekvenser som den massiva djuruppfödningen och köttproduktionen är ansvariga för. Detta har vegetarianer argumenterat för de senaste 20 åren utan att makthavare har velat lyssna. Det är först under de senaste 3-4 åren som man börjat uppmärksamma dessa problem, och fortfarande är det alldeles för få människor som har börjat konsumera mindre kött och mera grönt. Om amerikanarna skulle minska sin köttproduktion med bara 10%, så skulle det frigöra mark, vatten och energi som skulle kunna föda ett hundra miljoner vegetarianer ( 100 000 000 ).
Historiskt så har många civilisationer gått under på grund av utarmning av matjorden, och vi är på god väg.

Boskapen föds upp på ett onaturligt sätt och hela deras förkortade liv är ofta bara ett lidande. Vi skulle aldrig vilja äta industriköttet om vi verkligen såg hur det var producerat. Köttet är fullproppat med antibiotika och hormoner. En ayurvedisk läkare i Indien som jag träffade en gång sa: "Om du ser djuret djupt i ögonen, och sedan har förmågan att döda det, ja då kan du förmodligen äta det också. Låt bli annars."

Den rädsla och det lidande djuret utsätts för, frisätter negativa energier ner i minsta cell och överförs i det kött du äter. Risken att dö av hjärtattack eller cancer ökar om du ofta äter kött. Det tar mer än dubbelt så lång tid för kött att passera tarmarna än övrig föda. Köttet bildar förruttnelsebakterier och kan ligga och ruttna under mycket lång tid i din kropp om du besväras av tarmfickor. Efter en resa i Indien med bara vegetarisk mat, utbrast min kompis: - Mitt bajs luktar inte bajs längre!

Jag har märkt att jag mår betydligt bättre när jag låter bli kött, både fysiskt och psykiskt. Just nu är jag inne i en period då jag även äter fågel och fisk. Detta mest bara av sociala skäl och ett begränsat utbud av vegetariskt på restauranger och livsmedelsbutiker. Händer att jag petar i mig en liten, liten andel kött någon gång per år när andan faller på. Älgkött och annat vilt tycker jag är ok att äta om man har tillgång till det och absolut vill äta kött. Dock äter jag aldrig fläskkött för där sympatiserar jag med muslimerna, och jag tycker dessutom att det smakar äckligt. Vi bör äta ca 500 g frukt och grönt per dag för hälsans skull. Det motsvarar ungefär 5 nävar, och det gör mig gott. Prova du också!
Om du fortfarande inte bryr dig och fortsätter äta kött som vanligt, så kolla gärna denna video först:
Earthlings - dokumentär om djurhantering I say no more...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar