Ikväll har jag varit och lyssnat på Tommy Svensson, som föreläser om mat och tillsatsämnen. Jag har lyssnat på honom förr och läst några av hans böcker. Det är alltid lika intressant och det skadar inte att bli påmind om detta. För den som är intresserad följer här mina noteringar från kvällen. Jag väljer att inte gå in på forskningsrapporter, kemiska föreningar och förstörda molekyler. Jag har aldrig varit bra på kemi, så jag kan inte förklara detta närmare. Jag minns och noterar bara vad som är BRA respektive DÅLIGT:
Börjar med de dåliga:
Carragena - finns i Marabou choklad, gräddprodukter m m.
Palmolja - innehåller gifter och förstör regnskogar
Natriumglutamat, smakförstärkare E621-624, kan orsaka ADHD, astma m m
Jästextrakt - finns bl a i sojaprodukter och kan orsaka bl a migrän.
Aromer/naturaromer/naturidentiska aromer bör undvikas ( naturliga aromer är dock ok )
Citronsyra - kan framkalla pollenallergi
Ta ej brustabletter med C-vitaminer i rör - ät naturliga vitaminer som frukt istället.
Funlight - bör endast användas för bekämpning av myror
K-Special - avfettade groddar innehåller kemikalierester
Sojalecithin
Använd inte parfymerade våtservetter för händer eller barnstjärtar ( kan dock finnas vissa sorter som är ok )
Solrosolja - ( kallpressad ekologisk är dock ok )
Tuggummi - innehåller mest bara dynga som förstör våra magar
Munsköljmedel, fluorsköljmedel - förstör också den naturliga bakteriefloran i magen
Odlad lax
Sojaprodukter ( speciellt de produkter som kommer från Sydamerika )
Ägg från burhöns
Becel, Lätta, Lätt och Lagom
Sötningsmedel, Aspartam
Lightdrycker
Energidrycker typ Redbull
Pågens kanelgifflar
Härdade fetter
Göteborgs kex påstår att deras produkter är fria från transfetter, vilket inte är sant. Det finns transfetter, men dock inom gränsvärden som är tveksamt satta.
Svavlade torkade aprikoser, d v s de guloranga. Bra torkade aprikoser är bruna i färgen.
Marabouchoklad ( innehåller bl a chokladaromer! )
Fryst färdigmat och halvfabrikat
Automatkaffe
BRA att äta:
Ägg från sprätthöns, KRAV-märkt
Bregott
Stevia som ersättning för sötningsmedel
Agavesirap
Vildfångad lax
Rena gräddprodukter
Olivolja och kokosfett, kallpressat och ekologiskt
Smör
D-vitamin under vinterhalvåret
Blåbär
Ekologiska produkter
Se även upp med kosmetika och hudvårdsprodukter. Undvik paraffin, mineralolja och parabener bl a.
Framför allt gör maten själv från grunden och LÄS innehållsförteckningen. Vi kan ätas oss själva sjuka och vi kan äta oss friska. Du väljer själv vad du vill stoppa i dig!
Du kan prenumerera på Tommys Nyhetsbrev genom att anmäla dig på:
www.utbildningscentrum.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar