söndag 30 juni 2013

Vållande till egen sjukdom

På senaste tiden har jag på nära håll uppmärksammat en hel del brister i svensk sjukvård, eftersom jag har haft närstående som varit i behov av den. Personalen går på knäna och det finns inte utrymme för alla behövande. Patienter får sova i korridorer och skickas hem nästan omgående efter allvarliga operationer. Idag får patienten stanna max ett par dagar på sjukhuset efter ingrepp som för bara några år sedan innebar ett par veckors sjukhusvistelse. Folk skickas nyopererade på bår i taxibilar istället för att få adekvat ambulanstransport. Det haltar både här och där och en slags konstgjord andning upprätthålls för att uppvisa en någorlunda godkänd statistik. Det är pengarna som styr, liksom allt annat i samhället. Människor är inte människor utan siffror på ett papper. Fler och fler tycks hamna i vårdkarusellen och människor tycks inte bli friskare trots att de skulle kunna ha alla förutsättningar att bli det.

Det stör mig att en större andel av de patienter som uppsöker svensk sjukvård, aldrig skulle behöva det om de skötte om sig och sin hälsa. När man hör om nyopererade som gnäller för att de inte får hjälp att ta sig ut och röka, börjar man fundera på om de ens borde vara berättigad till fri sjukvård.
Mängder av människor förstör sin hälsa genom tobak, alkohol, felaktig kost och brist på motion. De begår ett långsamt självmord samtidigt som de kräver livsuppehållande åtgärder från vården. Man kan inte äta kakan och samtidigt nonchalera det energiuttag som krävs för att göra sig av med kalorierna.

Samtidigt som vissa människor belastar sjukvården på grund av egen förvållan, finns det massor av människor som tar sitt eget ansvar och ser till att hålla sig friska. Alla betalar lika mycket av sina skattepengar, men alla får inte lika mycket utdelning. Det är givetvis en form av solidaritet som är berättigad. Jag har inget emot att hjälpa de människor som drabbas av sjukdomar och olyckshändelser som de själva inte kan råda över. Men jag tycker inte det är rätt att vi ska betala fullt ut för dom som inte vill ta sitt egenansvar. I så fall ska motsvarande delas ut till de som faktiskt tar sitt ansvar och satsar på sin hälsa.

De som lägger ner stora pengar varje år på gymkort, joggingskor, skidutrustning, hälsokost, alternativ medicin och andra hälsoförebyggande åtgärder borde gynnas av staten. Det borde åtminstone vara avdragsgillt på deklarationen ( BOT-avdrag ).

Om man är i behov av vård på grund av egen förskyllan, så borde man själv få stå en del av kostnaden, stå en slags självrisk. Det är inte ok att skita i allt på andras bekostnad. Var och en måste inse att de ansvarar för sin egen hälsa på samma sätt som de ansvarar för sin bil, sitt hem, sina barn och sitt jobb. Tidigare generationer har byggt upp ett välfärdssamhälle som nu håller på att raseras och urholkas mer och mer. Vi ska vara rädda om våra förmåner som fri sjukvård och inte missbruka detta på bekostnad av annat.

Om jag skiter i att serva bilen, så får det konsekvenser. Jag kan inte kräva att staten ger mig en ny bil. Detsamma borde gälla den egna hälsan. Idag är alla så pass upplysta och informerade om riskerna, så de kan knappast skylla på brist på kunskap.  Enda sättet att få många människor att förändra sin livsstil är att kräva det. Fler och fler arbetsgivare börjar kräva av sina anställda att de motionerar och har en hälsoförebyggande livsstil och det är inte mer än rätt. Vem vill anställa en slö soffpotatis som måste springa ut och ta rökpauser titt som tätt? Vem vill anställa en tickande bomb som riskerar hjärtinfarkt vilket ögonblick som helst.
Det är för lätt att skylla på annat och urskulda sig. "jag har inte tid....det är så stressigt just nu...jag håller på och renoverar huset....jag har så mycket med barnens aktiviteter...om jag bara hade ett annat jobb skulle jag orka...man blir sjuk ändå...det är ingen idé..."o s v. Ursäkterna är oändliga.

Jag tycker staten borde införa årlig besiktning för alla människor som vi själva får betala för, och att det ska krävas ombesiktning till dess att vi uppfyllt samtliga tester, precis som det fungerar med den obligatoriska bilbesiktningen.  Är jag hård, kall och cynisk? Möjligen..men det är i all välmening. Jag vill värna om folkhälsan och jag vet att folk skulle må så mycket bättre om de tog sig i kragen. Både kroppen och själen skulle dra nytta av detta och depressionerna skulle minska. Vi har allt att vinna på att satsa på hälsan och man sätter mycket på spel om man nonchalerar detta.

Det är märkligt att inget politiskt parti tycks ha ett program för hälsovård värt namnet, när kostnaderna för sjukvården är på väg att fördubblas vart åttonde år. Vi står inför en svårare finansiell kris än vi tidigare upplevt. Vi har hur många vårdcentraler som helst, men väldigt få friskvårdscentraler. Jag efterlyser centraler som är öppen för allmänheten där man kan få hjälp med att sluta röka, gå ner i vikt, lära sig laga hälsosam mat, och där man kan motionera och styrketräna under vägledning. Många menar att hälsa inte är någon politisk fråga och att man inte ska inkräkta på den personliga integriteten. Men när kostnaderna för ohälsa är större än vad vi har råd med, så måste vi göra något radikalt. Hur kan vi få människor att ta kommandot över dem själva och inspirera till ett hälsosammare liv? Någon som har något förslag?

Första hjälpen = hjälp dig själv!



tisdag 11 juni 2013

Möte med det okända...

Jag tycker det är spännande att höra om spöken och övernaturliga saker. Jag är säker på att det finns små troll och hustomtar som tycker om att skoja med oss i våra hem. Alldeles säkert har jag tomtar på loftet ibland. Ni har förmodligen blivit drabbade av samma fenomen som jag.

Hur kan man annars förklara att strumpor och sockor försvinner spårlöst? Jag brukar samla på omaka sådana i en säck som bara blir större och större i hopp om att hitta den försvunna maken. Sist jag räknade antalet omaka strumpor i säcken fanns där 78 stycken i olika färger och storlekar!! Jag brukar då och då tömma säcken och försöka hitta ett par som passar varandra. Det är som att spela ett hopplöst Memory där flera av korten saknas. VAR försvinner strumporna? VEM tar dom? Har du något bra svar så är jag tacksam om du meddelar mig.

Jag undrar även vem som roar sig med att trassla ihop alla sladdar? Alldeles för ofta måste jag nysta upp och lirka upp dessa härvor och jag funderar på vilka som roat sig med att slå knut på knut på sladden till mobilladdaren bland annat? Hur går det till? Har du något bra svar?

Sen undrar jag också vem det är som stjäl min tid? Ena stunden när jag tittar på klockan är den 20.30 och i nästa ögonblick är den plötsligt 23.30 och jag har inte hunnit med hälften av det jag tänkt. Det är samma visa varje dag. Dessutom verkar det som om någon skruvar upp hastigheten på tiden nuförtiden. Det går bara fortare och fortare och jag hinner inte med. Jag ser i ögonvrån hur de där små trollen sitter och fnissar och skrattar åt mig medan jag stressar och flänger omkring.

Inte nog med att de stjäl min tid...de stjäl också mina pengar!! Varje månad likadant. Hinner inte med att få in lönen på kontot förrän den är slut. Jag anar att de små liven har ett berg av mina surt förvärvade pengar och att det inte är någon idé att göra en polisanmälan. Men jag har god lust. Skulle vara intressant att se vad lagens väktare skulle göra åt saken. Skulle de skicka spaningsroteln på uppdrag eller skulle de spärra in mig bakom galler? Jag har dock massor av vänner och bekanta som kan vittna om samma sak, så de skulle ju inte bara kunna lägga ner fallet. Kanske efter en tid om spaningsuppslag skulle saknas, men brottet skulle knappast bli preskriberat. Brotten som jag räknat upp här upprepas ju hela tiden. Eller så tar jag kontakt med någon av de medium som brukar medverka i "Möte med det okända" Förhoppningsvis kan de leda dessa små tjyvar till ljuset så att de förstår att de inte hör hemma här.
Tjingeling!


måndag 3 juni 2013

En annorlunda husvisning...

Vi har hållit på och tittat på hus ett tag och det är inte det lättaste att hitta ett hus som passar alla krav och önskemål. Läge, planlösning och plånbok framförallt. Det finns många hus till salu och de bästa husen försvinner i rask takt. Man kan inte hålla på och vela, utan det gäller att bestämma sig ganska omgående.

Igår var vi på en husvisning med snöpligt och oväntat slut. Det var en öppen visning kl 12.30 på dagen ( söndag ) och mäklaren stod utanför och väntade på presumtiva kunder. Vi var först på plats. Vi gick in i huset och jag kunde snabbt konstatera att det inte var direkt välkomnande och ingen "styling" hade föregåtts. Det stod tomma ölburkar här och var, cigarettfimpar på fat och kläder på golvet. Jag försökte blunda för detta medan vi gick igenom entréplan och övervåning. När det var dags att gå ner i källaren så försvann mäklaren i förväg nerför trappan. Jag hörde mumlande röster nerifrån och antog att mäklaren talade i sin mobiltelefon. Snart kom hon rusande uppför trappen och meddelade att vi nog måste återkomma för visning en annan dag. Det låg folk och sov i källaren! (? )
Ägaren hade hyrt ut huset till något patrask som inte brydde sig om den överenskomna visningstiden.
Att döma av ölburkarna så var husfolket nog alltför bakis för att stiga upp.
Mäklaren rodnade och sa att hon skulle ordna en ny tid till oss, men vi hade redan sett det huset för sista gången. Det kändes inte aktuellt för oss längre...vi hade tappat sugen. Det var nog inte meningen att vi skulle ha det huset...
Det hände en liknade sak för något år sedan när jag också var på en husvisning, och när vi kom ner i källaren så visade det sig att den var vattenfylld. Kartonger stod i blötan och sög upp vattnet. Inget bra tecken. Även denna gång blev det pinsamt för mäklaren att förklara detta.

Sökandet går vidare och snart kanske vi hittar drömhuset...Ett palats med sjöutsikt, trädgård, finsk bastu, relax, walk in closett, nyrenoverat, låga driftskostnader, massor utrymme, gångavstånd till jobbet....helt enkelt en idyll till ett mycket förmånligt pris.  Meddela mig om du har något tips, tack!
Jag hoppas dock att nästa visning inte bjuder på några obehagliga överraskningar. Fortsättning följer...

Drömhuset vid Järveds strand...till salu för endast 500 000 sek...:-)