söndag 21 februari 2016

Pengarna har makten..och makten har pengarna!

Kollar på Nyhetsmorgon och ser att Donald Trump segrade i primärvalet i South Carolina, och jag blir mörkrädd. Vad är det som händer i världen egentligen? Vilka väljer vi som makthavare? Större delen av världens länder är så korrumperade och folket har egentligen ingen giltig röst. Ta Nordkorea, Somalia och Rumänien till exempel. I Somalia har inga allmänna val hållits sedan 1969.
Här hemma i Sverige där vi har fri rösträtt så har plötsligt Sverigedemokraterna blivit ett av landets största partier. I Danmark har vi Danske Folkeparti, i Finland Sannfinländarna, i Frankrike Nationella Fronten och i Tyskland har vi NDP. Det är skrämmande att extremisterna börjar få övertaget i demokratiska och fria länder. Det humana samhälle som tagit många år att bygga upp, håller vi nu på att rasera. Hur nyttjar vi vår valfrihet egentligen?
Vi ser runt om i världen hur länder stänger sina gränser och har som mål att bara bygga högre och högre murar. Det borde ju vara precis tvärtom. Vi behöver bygga broar.

När ska giriga makthavare och politiker förstå att vi lever på en och samma planet och att vi behöver göra allt för att samsas? Om vi fördelade jordens resurser jämlikt så skulle ingen människa behöva svälta. Vi måste se till att vi får jämställda villkor världen över. Våra naturtillgångar måste vi samsas om. Olja, vatten, malm, gas och metaller tillhör oss alla som bor på denna planet.
Naturen lever sitt eget liv och naturkrafterna och klimatet rår vi inte på. Där det en gång varit frodigt och bördigt, är det nu torka och öken. Vi kan vara säkra på att allt kommer att förändras vare sig vi vill det eller inte. Rika välmående länder, kan plötsligt bli katastrofdrabbade om exempelvis tillgången till färskvatten stryps.

Hur mycket vet vi egentligen om kärnvapenkapprustningen i världen? USA och Sovjet skrev på ett fredsavtal 1986 om viss avveckling. Kan vi känna oss säkra för det? Hur ser det ut i Mellanöstern och Asien? Nordkoreas Kim Jong-Un trappar upp landets kärnvapenförmåga och nyligen avslöjades deras kärnvapentester med missiler och vätebomber.

I USA kan vilken idiot som helst ställa upp som presidentkandidat bara du har tillräckligt med pengar för att driva en valkampanj. Med en förmögenhet på 4 miljarder dollar, så kan Donald Trump betala sin framgång som presidentkandidat med egna medel. Maktlystnad, girighet och en välfylld börs verkar vara de egenskaper som krävs för att nå toppen. Vår värld är en osäker plats att leva i. Vi har fortfarande maktstrukturer som tillhör medeltiden.

Var och en av oss kan göra skillnad. Vi måste börja med oss själva. Vill vi bygga murar eller bygga broar? Vill vi vara giriga och egoistiska, eller vill vi visa medkänsla, tolerans och kärlek i ord och handling?
Valet är ditt! ( än så länge har vi iallafall rösträtt i Sverige )

 När det gäller USA, så håller jag tummarna för Hillary!

Lånad bild



söndag 14 februari 2016

Alla Hjärtans Dag

Enligt uppgifter från Svensk Handel så firas Alla hjärtans dag i Sverige av ca 56 % svenskar. Vanligaste gåvan är blommor ( företrädesvis röda rosor ) och den mest uppskattade gåvan är att bjuda sin bättre hälft på middag.
Själv är jag måttligt intresserad av alla dessa kommersiella bemärkelsedagar och temadagar. Jag tycker det är självklart att ge kärlek till de man älskar året runt, och att visa uppskattning till sina föräldrar även på andra dagar än Fars dag och Mors dag. Jag tycker inte vi behöver fira Kanelbullens dag, när de flesta mår bäst av att låta bli att äta kanelbullar.
Hur många har uppmärksammat att vi firar Tankens dag varje år den 07 februari? Den dagen gick nog ganska obemärkt förbi för dom flesta, fastän det är den dag vi behöver allra mest. Tankens dag är till för att vidga medvetandet och få oss att tänka bättre tankar. Vi vet ju att allt skapas från en tanke och att tankens kraft är enorm. Visserligen har Tankens dag bara firats sedan 2010, men det är en dag väl värd att uppmärksamma. Världen är i stort behov av bättre tankar. Tankar i stort och smått, hos var och en.

Alla Hjärtans dag kan vara en ganska kränkande och sorglig dag, för de som ingen hjärtevän har och för de som inte har nära och kära. Alla hjärtans dag ställer krav på uppskattning och skapar onödiga förväntningar. Ömhetsbevis och kärleksbetygelser kan vi ge varandra närsomhelst och vi behöver inte invänta något särskilt tillfälle. Det tillfället kanske aldrig kommer. En dag kan det vara för sent.
Kärlek är något vi måste vårda, och inget vi kan ta för givet. Kärleken är som en blomma som växer bäst där den får gro i rätt jord, och får lagom dos av sol, vatten och näring. Där kan den växa och spridas. Utan rätt förutsättningar så vissnar också kärleken. Till slut så dör den, om den inte lyckas den slå ny rot. Vill det sig riktigt illa så utrotas den och marken blir aldrig mer bördig och fruktbar.

Om vi gör alla dagar till hjärtedagar och alltid sätter kärleken i fokus, så skapar vi en bättre värld tillsammans. Just nu behöver världen all kärlek den kan få. Kärlek är något vi alla kan bidra med och den kostar ingenting.


PS.