söndag 24 september 2017

Livet är ständigt i förändring...

Jag vandrar genom Slåtterdalsskrevan en solig sensommardag. Det är underbart vackert och jag är glad, nöjd och lycklig. Det har varit en rolig dag. Sekunden senare ligger jag på marken med bruten handled och fattar inte riktigt vad som har hänt. Tar mig dryga 3 km till bilen och hamnar slutligen på akuten och blir gipsad, Sen följer sjukskrivning, upprepade röntgenundersökningar och slutligen en operation som var en jobbig upplevelse. Nu sitter jag och skriver pekfingervalsen med ena handen och längtar till den dag när jag kan använda båda händerna fullt ut. Det som man annars tar för givet och självklart, blir plötsligt stora utmaningar.



Innan fallet..


Vid sidan av mitt olycksfall drabbas min närmaste krets av en rad tråkiga upplevelser. Inom loppet av bara ett par veckor. En 18-årig flickas självmord, plötsligt dödsfall, dystra cancerbesked och andra jobbiga sjukdomstillstånd. Det kommer plötsligt ett helt sjok av elände över mig. Det känns som jag rör mig i en negativ energi och det är oundvikligt att inte låta sig påverkas och dras ned av allt detta.


Tänk vad livet kan förändras i ett enda ögonblick! Man vet aldrig vad som rör sig bakom nästa gathörn. Livet är fyllt av överraskningar, både positiva och negativa. Vi strävar alltid efter att få det bättre och klagar ständigt på något i vår tillvaro. Men tänk om din tillvaro just nu är den bästa du någonsin kommer att få. Tänk om allt bara kommer att bli sämre?
Ju äldre man blir desto större är risken att man drabbas av sjukdom och allehanda krämpor. Det blir än viktigare att leva i nuet och vara tacksam för det man har. Jag är tacksam för att jag bara bröt handleden. Det kunde ha varit mycket värre.


Ibland kan man upptäcka i efterhand att allt har en mening. Inget ont som inte för något gott med sig, brukar man säga. Tråkiga upplevelser är ibland nödvändiga att gå igenom för att erfarenheten gör oss starkare och bättre rustade inför framtiden. Det kan också innebära ett uppvaknande och vara ett tecken på att man ska rikta fokus mot något annat. I efterhand kan man se att livet är synkroniserat och att allt hänger ihop något konstigt sätt. Ibland blir det extra tydligt. Nästan kusligt. Plötsligt öppnar sig nya vägar och möjligheter. Livet självt föser dig fram i en viss riktning. Livet innehåller så oändligt mycket och varje dag är ett spännande nytt kapitel. Det gäller att vara uppmärksam på de tecken som visar sig mer eller mindre tydligt. När man är stressad så är de svåra att upptäcka. Därför extra viktigt att varje dag stilla sig en stund och reflektera. Just nu avundas jag en av mina bästa och närmaste vänner som idag startar sin 80 mil långa pilgrimsvandring. Lycka till min älskade vän!
Jag vill också gör en sådan vandring en gång i livet. Vi får väl se om jag lyckas. Nu kollar jag på texten i min lyckokaka ( fortune cookie ) och väntar med spänning på vad som händer härnäst i mitt liv. Det enda vi kan vara säkra på är att allt förändras...



onsdag 20 september 2017

Frisk, fri och sober!







Jag har ingen lust att vara någon moralkärring som kommer med pekpinnar och lägger sig i folks vanor och livsstil. Folk får göra som dom vill! Jag har bara som mål att vara en inspiratör för de som är intresserade och vill lyssna. Idag ska jag prata om alkohol som kan vara ganska tabubelagt. "Vad du än gör, så rör inte min sprit!" Att anmärka på folks alkoholvanor eller prata om alkoholfria alternativ kan göra folk jäkligt förbannade och jag får känslan av att vara ett Jehovas vittne som ringer på din dörr. Inte välkommen...dörren i ansiktet!

Vår kultur är så fast förankrad i alkoholtraditioner och det är svårt att bryta sig loss för dom som vill. Alkohol är ett sätt att umgås och att fira med, både i privatlivet och i arbetslivet.
Visst, det är jättetrevligt med middagar, personalfester, afterwork och helgdagar. Men kanske inte så trevligt dagen efter när man vaknar upp med huvudvärk, trötthet och illamående. Helgen som skulle avsättas till sånt som man inte hann med tidigare i veckan, försvinner i en dåsig dimma och plötsligt är det måndag igen. Stressen infinner sig och du känner ett dåligt samvete över att ännu en helg förflutit utan något vettigt uträttat. Sovrummet blev inte städat, utflykten med barnen blev inte av. Inte heller besöket på gymmet eller hos din gamla mamma. Tänk att istället vakna tidigt en lördag eller söndagsmorgon och baka bröd eller ta en morgonpromenad i skogen! Varför inte en joggingrunda sent en fredagskväll och skippa fredagsölen eller fredagsvinet?

Livet är en värdefull gåva och jag tycker om att använda min tid till det som gör att jag mår bra och utvecklas. Jag vill behandla min kropp väl och leva hälsosamt. Jag vill känna mig fri att kunna ta bilen närsomhelst utan att oroa mig för promillehalten i blodet.

En lördagskväll i somras ringde min dotter från en konsert i Sundsvall och meddelade att hon var sjuk och ville bli hämtad. Jag hade precis satt mig i soffan för att mysa och kolla på en film. Lyckligtvis så var jag alkoholfri och kunde sätta mig direkt i bilen och åka de många milen för att hämta hem henne, då andra kommunikationer inte existerar en lördagskväll. Det var en varm och ljus sommarkväll då väldigt många satt ute på någon veranda eller uteservering med alkohol i glaset.
Som tonårsförälder är det ganska nödvändigt att vara nykter och stå i beredskap, tycker jag. Det är tragiskt när man hör poliser berätta om tonåringar som får övernatta i fyllecell för att ingen förälder är nykter nog att komma och hämta.

Jag tror att vi alla känner en eller flera i vår närmaste bekantskap som har problem med alkoholen, som dricker för mycket och som inte hanterar det så bra. Jag tror också att vi alla har haft någon tråkig upplevelse eller erfarenhet när det gått riktigt snett. De flesta av oss är drabbad på ett eller annat sätt. Så ledsamt och så onödigt.

Alkoholfrihet behöver inte vara någon uppoffring. Fester och firande kan bara bli bättre utan.

Jag tycker också om öl och vinsmaken till olika maträtter. Den goda smaken är viktig och en av livets bästa njutningar. Som tur är finns numera en mängd alkoholfria alternativ. Systembolaget utökar ständigt utbudet och försäljningen av alkoholfritt ökar stadigt. Det finns sofistikerade, lyxiga och klimatsmarta varianter av alkoholfria drycker. Fler och fler krogar utbildar sina bartenders och övrig personal att blanda till alkoholfria drinkar och att erbjuda rätt typ av alternativ till olika rätter. Det ligger i tiden och har blivit en hälsotrend att våga avstå alkohol. Senaste forskningen visar tydligt sambandet mellan cancer och alkohol. Alkohol är destruktivt och nedbrytande trots att vi pådyvlas motsatsen i glamourösa reklaminslag.

Jag har avböjt alkohol i många sammanhang och blivit ifrågasatt. Det verkar oerhört provocerande att vara nykter bland fulla människor. För att få vara i fred har jag gått omkring med min alkoholfria drink eller alkoholfria öl i glaset, och låtsas tillhöra den onyktra gemenskapen. Jag har heller inget emot att vänner och bekanta dricker så länge man gör det på ett ansvarsfullt sätt. Men efter att ha prövat ett liv både med och utan alkohol, så kan jag ärligt säga att ett liv utan alkohol är betydligt skönare och coolare. Jag vågar ändå flamsa, släppa loss och bjuda på mig själv. Jag ogillar dock att tappa kontrollen och känna att jag blir trög och dum i huvudet. Jag känner mig bekväm och fri att tacka nej, och det bästa är att vakna upp dagen efter och tacka mig själv för att jag gjorde det. Att vara nykter är bästa skyddet och försäkringen, och den bästa vännen i nöden.

Eftersom jag själv numera också jobbar i "nykterhetsbranschen" så vill jag slå ett slag för kommande Sober October kampanj och utmana er alla att ta en vit månad. Det är du värd!

Fredagen den 06 oktober arrangerar IOGT-NTO och NBV en nykter afterwork i Ö-vik på Bergsgatan 8. Välkommen!

Ha det så gott och sköt om er!

Det finns goda, nyttiga och baksmällefria alternativ!