onsdag 2 januari 2019

Helhetshälsa

God fortsättning på det nya året!

Igår tog jag årets första dopp i ett iskallt hav tillsammans med ett gäng glada ( galna ) friskusar. Samtliga överlevde. Ett härligt sätt att inleda det nya året och vi planerar för flera stärkande vinterbad. Jag har alltid varit hälsointresserad och det här året lär inte bli något undantag. Förutom vinterbad planerar jag för mer gymträning, löpning och maraton. Jag siktar mot stjärnorna och når förhoppningsvis trädtopparna. Jag vill även leva mera klimatsmart och det gäller även det inre klimatet, d v s jag vill inte förorena min kropp och mitt sinne. Jag vill också hushålla med min energi och mina resurser.

Många liksom jag inleder det nya året med goda föresatser, förväntningar och nyårslöften. Gymmen är fullproppade med taggade hurtbullar som bytt om från mysbyxor till trikåer. Jultallrik byts ut mot grönsakstallrik.  Nu påbörjas en ny livsföring som i bästa fall håller fram till midsommar.
Det pratas mycket om helhetshälsa och balans i livet, och det är inte lätt att få allt funka i en harmoniorkester om inte alla instrument är välstämda. Det räcker att en violin är ostämd för att få hela symfonin i disharmoni.

Helhetshälsa, eller holistisk hälsa som det också kallas för, innebär att man ser över hela sin livsföring och ser till att helheten är större än alla delarna:

  • Kost
  • Motion
  • Sömn
  • Andning
  • Relationer
  • Mental hälsa
  • Arbete
  • Återhämtning
Det är dock få som nämner eller tänker på alkohol och vikten av nykterhet, när de pratar om balans i livet. Alkoholen påverkar samtliga ovan nämnda delar i negativ riktning. Alkoholen bryter ner allt som du försöker bygga upp. 
Idag vet man att även små mängder alkohol påverkar hälsan negativt. Även måttlighetskonsumenten drabbas. Ökad risk för cancer och andra sjukdomar, samt att det påverkar de sjukdomstillstånd och krämpor som du redan dragit på dig. En hel del mediciner skulle kunna uteslutas om alkoholen ersattes med alkoholfritt. Enligt WHO finns det mer än 60 sjukdomar som har ett samband med alkoholkonsumtion.

Missbruket ökar idag mest bland medelålders kvinnor, och kvinnor löper större risker än män. De behöver inte dricka så mycket för att ta allvarlig skada. Många inser inte att de har ett missbruk, så länge det fortfarande fungerar hyfsat med arbete och relationer. Alkoholisten är inte bara A-lagaren på parkbänken som lever i misär med multihandikapp och skrumplever. Alkoholister finns i alla samhällsklasser och mitt bland oss andra. Inte ens finsmakaren som bara dricker dyra årgångsviner och whisky i världsklass är immun mot alkoholens skadeverkningar. 

Alkoholen verkar vara ett socialt smörjmedel och kittet i många relationer, men är det verkligen så vi vill ha det? Bygger inte gemenskap på andra högre värden?
Är det inte dags att sluta förorena oss själva och våra relationer med alkohol? Varför är alkoholfrågan så tabubelagd och fredad?  För att det är vår tids heliga graal och andliga substitut? Eller en del av norm och tradition? Dags att ifrågasättas.

"Alkohol är ett lösningsmedel. 
Det löser upp familjer och äktenskap
Det löser upp lycka, trygghet, framgång, intimitet och kärlek
Det löser upp visioner, hopp och ekonomiska tillgångar
Och till slut även den fysiska och psykiska hälsan
Det enda alkohol inte kan lösa är problem"

God fortsättning!

Årets första dopp Gullvik 2019-01-01