lördag 17 maj 2014

Demokrati i tanke, ord och handling...

I dagarna läser vi om att svenskarna gör uppror mot de nationalistiska svenskarna, Sverigedemokraterna. Folket vänder SD's partiledare Jimme Åkesson ryggen när han talar på gator och torg. En aktion som både är demokratisk och odemokratisk på samma gång. Vi har åsiktsfrihet i Sverige och ingen ska behöva vara rädd för att ge uttryck för sina åsikter. Jimmie Åkesson får ändå mötas av äggkastning, tårtkastning, glåpord och nu vända ryggar. Stort säkerhetspådrag från polisen måste till för att skydda partiledaren, som redan är invald i Riksdagen med hjälp av våra demokratiska lagar. Han företräder närmare en halv miljon väljare.

Jag vill noga understryka att jag på inget sätt är anhängare av SD's värderingar. Jag tycker det är skrämmande med främlingsfientlighet på alla sätt. Men jag tycker ändå inte det är ok att något av partiernas företrädare ska bemötas på detta sätt. Man ska inte behöva vara rädd för att ge uttryck för sina åsikter, även om åsikterna i sig är något att vara rädd för. Att vända någon ryggen är visserligen ett icke våldsamt att protestera, men vi kan lika gärna strunta i att gå till torget och ignorera SD. Jag tycker det ger farliga signaler i samhället om vi inte kan ha en valdebatt som vuxna demokratiska samhällsmedborgare. Det är positivt att folket röstade fram Conchita Wurst i Eurovision song contest, men jag tyckte inte det var ok att publiken buade åt Rysslands bidrag.
 Jag tycker inte vi ska bekämpa främlingsfientlighet med främlingsfientlighet. Det kan leda till en farlig samhällsutveckling, där det blir svårare och svårare att ge uttryck för sina åsikter.

Framförallt är det inte åsikterna som är farliga utan det är handlingarna. Det är positivt att folket står upp för det de tror på och att folket reagerar. Men man kan reagera på olika sätt.
 Jag tror att om vi ska få en positiv förändring i samhället så måste vi i varje ord och handling tänka på vad vi står för egentligen. Om vi nu tycker att SD's politik är främlingsfientlig, så måste vi också titta på oss själva. Hur reagerar jag själv i tanke, ord och handling gentemot invandrare? Gör du själv skillnad på en svensk och t ex en muslim när du har dem i din direkta närhet. Behandlar du dem som jämbördiga i både tanke, ord och handling? Är du mera misstänksam och vaksam gentemot invandrare än mot svenskar i överlag? Är du helt utan fördomar? Vi kan inte rasa mot SD utan att titta på oss själva först. Det är lätt att överföra fokus och anklagande från oss själva till andra.Vi måste vi visa att vi är bättre än dom. Det är lätt att utse Jimmie Åkesson som syndabock och se honom som ondskan personifierad och samtidigt blunda för våra egna handlingar.



Hur agerar vi överhuvudtaget mot alla orättvisor som sker över hela världen? Vi vet att arbetarna på bananplantagen i Sydamerika drabbas av sjukdom och sterilitet p g a de bekämpningsmedel som används, men väljer du att köpa ekologiska bananer för att stå upp för dem?
Vi känner till regimen i Nordkorea, Kina och Uganda, men vad gör vi för att hjälpa folket där? Vi kanske borde gå samman och gemensamt manifestera genom att kasta ägg på Ugandas president istället? Fortsätter du att köpa produkter som kan vara tillverkade av barnarbetare eller kontrollerar du överhuvudtaget var dina varor kommer ifrån eller hur de är tillverkade? Fortsätter du att äta fläskkotlett utan att bry dig om hur grisen behandlats?

Vi behöver mera kunskap och vi behöver diskutera hur vi ska alliera oss för att skapa en bättre värld. Bästa sättet att bekämpa ondskan är att kämpa för det goda. Värna om det som är gott!
Vi får inte glömma våra egna brister i godhet, rättfärdighet och sanning. Det är lätt att tillskriva andra som onda bara för att vi uppfattar dem så. Hur uppfattas du själv om du skulle bli granskad från insidan? Fundera på vad ditt handlande får för konsekvenser för andra, inte bara människor i din omedelbara närhet. Hur kan jag på hemmaplan hjälpa en människa i tredje världen? Hur kan jag på bästa sätt vara en god människa och bidra till en human samhällsutveckling som inkluderar alla oavsett ras, sexualitet, status och politisk tillhörighet? Det ligger en stor utmaning i detta och den utmaningen börjar inom var och en av oss. Peace on earth!

1 kommentar:

  1. Vi pratade om samma sak här hwmma idag ang Sverige demokraterna. Jag håller med dig Rosie. Kloka ord som alltid

    SvaraRadera